Vanligaste frågorna
Jag är en professionell säljare utanför EU. Hur använder jag Catawikis IOSS-nummer (skatte-ID)?

I ett nötskal

Du måste dela Catawikis IOSS-nummer (skatte-ID) med fraktfirman för tillämpliga ordrar som ska fraktas till EU. Du kan se både ordrarna detta gäller för och själva IOSS-numret i orderinformationen. Kontakta din fraktfirma för att ta reda på exakt hur du behöver dela IOSS-numret.

Professionella säljare som fraktar från utanför EU måste dela vårt IOSS-nummer (importskatte-ID) vid frakt av ordrar med ett värde på upp till 150 € till EU. Du kan se både ordrarna detta gäller för och själva IOSS-numret i orderinformationen. För dessa ordrar agerar vi som återförsäljare och använder IOSS-numret (Import One-Stop Shop) för att uppbära, deklarera och betala moms till skattemyndigheter i EU.

Detta är ett krav för att undvika fraktproblem i samband med importregler. Om du inte delar ditt IOSS-nummer:

• Kan en köpare behöva betala moms två gånger: till oss i kassan och återigen till fraktfirman när ordern levereras.
  • Vissa fraktfirmor accepterar inte paket utan ett IOSS-nummer för exporter på upp till 150 €, vilket kan försena frakt.

Båda dessa kan leda till negativ säljaråterkoppling, att behöva ersätta extra kostnader eller restriktioner i ditt konto.

Kontakta din fraktfirma för att ta reda på när du behöver dela vårt IOSS-nummer. Det kan göras via ett tullformulär, faktura eller på annat sätt. IOSS-numret kan även kallas ett skatte-ID eller momsregistreringsnummer.