Not registered yet?
By creating your free Catawiki account, you’ll be able to bid on any of our 65,000 special objects up for auction every week.
orSign in
Sold
Dutch East Indies. VOC Duiten 1733/1792 (9 verschillende) Zeeland, Holland, Utrecht, Gelderland en West Friesland
Final bid
€ 75
10 weeks ago

Dutch East Indies. VOC Duiten 1733/1792 (9 verschillende) Zeeland, Holland, Utrecht, Gelderland en West Friesland

Nederlands-Indië, Colonial Diverse provincies, VOC. Duiten 1733/1792 (9 verschillende munten) Mooi lot met 9 VOC Duiten, 5 verschillende provincies. Waarbij bovengemiddelde kwaliteiten. Holland: 1736 West Friesland: 1737 en 1745 Zeeland: 1733 1735 en 1753 Gelderland: 1786 en 1792 Utrecht: 1791 Extra Info: In de periode 1594-1602 werd er door diverse zogenaamde “compagnieën van verre" handel gedreven in de oost. Deze diverse zelfstandige ondernemingen waren vaak verwikkeld in felle onderlinge concurrentie wat nadelig was voor de winst. Van overheidswege werd daarom besloten om één enkele maatschappij op te richten. In 1602 ontstond zo de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) die het alleenrecht verkreeg in Nederland om handel te drijven met Azië. In 1799 hield de V.O.C. op te bestaan. Door de “compagnieën van verre” werd gehandeld met o.a. Spaanse realen (Spaanse matten) die zelfs werden nageslagen te Dordrecht en Middelburg. De latere V.O.C. gebruikte ook de realen en verder de Nederlandse gouden en zilveren munten van hoge waarde die ook hier in omloop waren. Voorbeelden hiervan zijn de gouden dukaten en zilveren leeuwendaalders, rijders en rijksdaalders. Bij grote schaarste aan gemunt geld werd ook wel toestemming gegeven om baren goud en zilver uit te voeren. Vanwege de behoefte aan kleingeld werden later ook schellingen, dubbele stuivers, stuivers en sinds 1724 duiten naar de oost gebracht. Deze eerste zending duiten waren van het gewone Hollandse type uit het munthuis te Dordrecht. Een duit was in Azië echter ¼ stuiver waard in plaats van ⅛ stuiver, hij was daar dus het dubbele waard. Dit nodigde uit tot omvangrijke illegale handel van duiten naar Azië waardoor al snel besloten werd om een eigen V.O.C. type te gaan maken. Alleen dit eigen type werd gangbaar verklaard. Op de meeste van deze duiten staat op de keerzijde alleen het wapen van de provincie waar de duiten geslagen zijn en verder geen tekst. Op de voorzijde staat het V.O.C. monogram met daaronder het jaartal. Dit nieuwe type werd in 1726 voor het eerst geslagen. Bied met vertrouwen, meer dan 3000 verkochte kavels op Catawiki. Hoge feedback score. Raadpleeg afbeeldingen voor een goede eigen indruk. Bij ons betaald u slechts 1x verzendkosten bij winst van meerdere kavels uit dezelfde veiling. Aangetekende verzending.
Sold
Dutch East Indies. VOC Duiten 1733/1792 (9 verschillende) Zeeland, Holland, Utrecht, Gelderland en West Friesland

Dutch East Indies. VOC Duiten 1733/1792 (9 verschillende) Zeeland, Holland, Utrecht, Gelderland en West Friesland

Nederlands-Indië, Colonial Diverse provincies, VOC. Duiten 1733/1792 (9 verschillende munten)

Mooi lot met 9 VOC Duiten, 5 verschillende provincies. Waarbij bovengemiddelde kwaliteiten.

Holland: 1736
West Friesland: 1737 en 1745
Zeeland: 1733 1735 en 1753
Gelderland: 1786 en 1792
Utrecht: 1791

Extra Info:
In de periode 1594-1602 werd er door diverse zogenaamde “compagnieën van verre" handel gedreven in de oost. Deze diverse zelfstandige ondernemingen waren vaak verwikkeld in felle onderlinge concurrentie wat nadelig was voor de winst. Van overheidswege werd daarom besloten om één enkele maatschappij op te richten. In 1602 ontstond zo de Verenigde Oost-Indische Compagnie (V.O.C.) die het alleenrecht verkreeg in Nederland om handel te drijven met Azië. In 1799 hield de V.O.C. op te bestaan.

Door de “compagnieën van verre” werd gehandeld met o.a. Spaanse realen (Spaanse matten) die zelfs werden nageslagen te Dordrecht en Middelburg. De latere V.O.C. gebruikte ook de realen en verder de Nederlandse gouden en zilveren munten van hoge waarde die ook hier in omloop waren. Voorbeelden hiervan zijn de gouden dukaten en zilveren leeuwendaalders, rijders en rijksdaalders. Bij grote schaarste aan gemunt geld werd ook wel toestemming gegeven om baren goud en zilver uit te voeren. Vanwege de behoefte aan kleingeld werden later ook schellingen, dubbele stuivers, stuivers en sinds 1724 duiten naar de oost gebracht. Deze eerste zending duiten waren van het gewone Hollandse type uit het munthuis te Dordrecht. Een duit was in Azië echter ¼ stuiver waard in plaats van ⅛ stuiver, hij was daar dus het dubbele waard. Dit nodigde uit tot omvangrijke illegale handel van duiten naar Azië waardoor al snel besloten werd om een eigen V.O.C. type te gaan maken. Alleen dit eigen type werd gangbaar verklaard. Op de meeste van deze duiten staat op de keerzijde alleen het wapen van de provincie waar de duiten geslagen zijn en verder geen tekst. Op de voorzijde staat het V.O.C. monogram met daaronder het jaartal. Dit nieuwe type werd in 1726 voor het eerst geslagen.

Bied met vertrouwen, meer dan 3000 verkochte kavels op Catawiki. Hoge feedback score.

Raadpleeg afbeeldingen voor een goede eigen indruk.

Bij ons betaald u slechts 1x verzendkosten bij winst van meerdere kavels uit dezelfde veiling.
Aangetekende verzending.


Set a search alert
Set a search alert to get notified when new matches are available.

This object was featured in

How to buy on Catawiki

Learn more about our Buyer Protection

   1. Discover something special

   Browse through thousands of special objects selected by experts. View the photos, details and estimated value of each special object. 

   2. Place the top bid

   Find something you love and place the top bid. You can follow the auction to the end or let our system do the bidding for you. All you have to do is set a bid for the maximum amount you want to pay. 

   3. Make a secure payment

   Pay for your special object and we’ll keep your payment secure until it arrives safe and sound. We use a trusted payment system to handle all transactions. 

Have something similar to sell?

Whether you're new to online auctions or sell professionally, we can help you earn more for your special objects.

Sell your object