No. 83588341

No longer available
Morris - Eight ( 8 ) serie E - 1940
Bidding closed
3 weeks ago

Morris - Eight ( 8 ) serie E - 1940

Deze LHD Morris Eight ( 8 ) serie E heeft op 21 februari 1940 de fabriek in Engeland verlaten en is waarschijnlijk geëxporteerd naar de fa. Molenaar in Nederland, importeur van o.a. Morris. Mogelijk is dit één van de 36 auto’s die Molenaar gedurende de oorlog op een verdieping van het bedrijf in Amersfoort verstopt heeft voor de Duitse bezetter. Achter dikke muren die onderdeel waren van het complex. Zie foto van het krantenartikel. De verkoop van zowel Morris als MG ging goed, maar het begin van de Tweede Wereldoorlog stopte alle handel met het Verenigd Koninkrijk en er konden geen auto’s meer worden geïmporteerd. Op verdenking dat hij een lid van de Britse Geheime Dienst zou zijn, werd J.J. Molenaar gearresteerd door de Duitse bezetter. Hij reisde zo vaak naar Engeland, zeiden de Duitsers. Tijdens zijn gevangenschap in Munster kreeg hij de gelegenheid om uit te leggen, dat dergelijke reizen nu eenmaal echt nodig zijn, als je Engelse auto’s importeert. Na enkele maanden werd hij vrijgelaten, maar bij terugkomst in Amersfoort bleek dat tijdens zijn afwezigheid het bedrijf onder Duitse controle was geplaatst. Hoewel het bedrijf zelfs gevorderd werd door de Duitsers, hebben ze nooit de 36 gloednieuwe Morris-personenauto’s gevonden die Molenaar had ingemetseld op de zolder. Direct na de oorlog had de Nederlandse overheid auto’s nodig voor het vervoer van voedsel en Molenaar was de eerste die deze Morris auto’s kon leveren. De BS, Binnenlandse Strijdkrachten, maakten in 1944 en 1945 gebruik van deze auto’s. De uitmonstering is gedaan met magneet platen. De helm is origineel NL, de rest is replica. Ook de uitrusting van een BS’er zit erbij. Blauwe overall, NL helm, Sam Brown riem, specifieke documenten bv doorlaat bewijs e.d. De Morris heeft “ matching numbers “ Op 9 mei 1953 is de Morris voor het eerst op kenteken gezet : EE-74-65. Waarschijnlijk heeft de Morris gedurende de jaren tot 1953 op een provinciaal kenteken gereden. In 1951 werd het systeem van provinciale nummers vervangen door het kenteken systeem zoals we dat tegenwoordig nog kennen. Pas in 1956 werden de laatste nog in omloop zijnde provinciale nummerbewijzen vervangen. Er bestaan geen omnummerlijsten omdat de landelijke kentekens voor ieder voertuig werden afgegeven door de RDW. De provinciale nummers waren gekoppeld aan de persoon (eigenaar van het voertuig) en niet aan een bepaalde auto of motorfiets. Ze stonden los van de landelijke nummers. Gedurende de 70er en 80er jaren is de auto gerestaureerd. Het interieur is in prima staat, lederen bekleding en zelfs het gordijntje wat voor de achterruit kan worden gespannen is aanwezig. Momenteel verkeert de auto in topstaat. Een taxatierapport van 2023 is aanwezig. De Morris wordt verkocht inclusief de oprijwagen zodat vervoer naar evenement makkelijk is.

No. 83588341

No longer available
Morris - Eight ( 8 ) serie E - 1940

Morris - Eight ( 8 ) serie E - 1940

Deze LHD Morris Eight ( 8 ) serie E heeft op 21 februari 1940 de fabriek in Engeland verlaten en is waarschijnlijk geëxporteerd naar de fa. Molenaar in Nederland, importeur van o.a. Morris. Mogelijk is dit één van de 36 auto’s die Molenaar gedurende de oorlog op een verdieping van het bedrijf in Amersfoort verstopt heeft voor de Duitse bezetter. Achter dikke muren die onderdeel waren van het complex. Zie foto van het krantenartikel.

De verkoop van zowel Morris als MG ging goed, maar het begin van de Tweede Wereldoorlog stopte alle handel met het Verenigd Koninkrijk en er konden geen auto’s meer worden geïmporteerd. Op verdenking dat hij een lid van de Britse Geheime Dienst zou zijn, werd J.J. Molenaar gearresteerd door de Duitse bezetter. Hij reisde zo vaak naar Engeland, zeiden de Duitsers. Tijdens zijn gevangenschap in Munster kreeg hij de gelegenheid om uit te leggen, dat dergelijke reizen nu eenmaal echt nodig zijn, als je Engelse auto’s importeert. Na enkele maanden werd hij vrijgelaten, maar bij terugkomst in Amersfoort bleek dat tijdens zijn afwezigheid het bedrijf onder Duitse controle was geplaatst. Hoewel het bedrijf zelfs gevorderd werd door de Duitsers, hebben ze nooit de 36 gloednieuwe Morris-personenauto’s gevonden die Molenaar had ingemetseld op de zolder. Direct na de oorlog had de Nederlandse overheid auto’s nodig voor het vervoer van voedsel en Molenaar was de eerste die deze Morris auto’s kon leveren.

De BS, Binnenlandse Strijdkrachten, maakten in 1944 en 1945 gebruik van deze auto’s. De uitmonstering is gedaan met magneet platen. De helm is origineel NL, de rest is replica. Ook de uitrusting van een BS’er zit erbij. Blauwe overall, NL helm, Sam Brown riem, specifieke documenten bv doorlaat bewijs e.d. De Morris heeft “ matching numbers “Op 9 mei 1953 is de Morris voor het eerst op kenteken gezet : EE-74-65. Waarschijnlijk heeft de Morris gedurende de jaren tot 1953 op een provinciaal kenteken gereden. In 1951 werd het systeem van provinciale nummers vervangen door het kenteken systeem zoals we dat tegenwoordig nog kennen. Pas in 1956 werden de laatste nog in omloop zijnde provinciale nummerbewijzen vervangen. Er bestaan geen omnummerlijsten omdat de landelijke kentekens voor ieder voertuig werden afgegeven door de RDW. De provinciale nummers waren gekoppeld aan de persoon (eigenaar van het voertuig) en niet aan een bepaalde auto of motorfiets. Ze stonden los van de landelijke nummers.

Gedurende de 70er en 80er jaren is de auto gerestaureerd. Het interieur is in prima staat, lederen bekleding en zelfs het gordijntje wat voor de achterruit kan worden gespannen is aanwezig. Momenteel verkeert de auto in topstaat. Een taxatierapport van 2023 is aanwezig. De Morris wordt verkocht inclusief de oprijwagen zodat vervoer naar evenement makkelijk is.

Set a search alert
Set a search alert to get notified when new matches are available.

This object was featured in

                                        
                                                                                                    
                    
                                        
                                                                                                    
                    
                                        
                                                                                                    
                    

How to buy on Catawiki

Learn more about our Buyer Protection

   1. Discover something special

   Browse through thousands of special objects selected by experts. View the photos, details and estimated value of each special object. 

   2. Place the top bid

   Find something you love and place the top bid. You can follow the auction to the end or let our system do the bidding for you. All you have to do is set a bid for the maximum amount you want to pay. 

   3. Make a secure payment

   Pay for your special object and we’ll keep your payment secure until it arrives safe and sound. We use a trusted payment system to handle all transactions. 

Have something similar to sell?

Whether you're new to online auctions or sell professionally, we can help you earn more for your special objects.

Sell your object