Not registered yet?
By creating your free Catawiki account, you’ll be able to bid on any of our 75,000 special objects up for auction every week.
orSign in

No. 76790419

No longer available
Motschmann - Doll Täufling - 1850-1900 - Germany
Bidding closed
11 weeks ago

Motschmann - Doll Täufling - 1850-1900 - Germany

Christoph Motschmann ontving op 29 april 1857 een Duits patent voor een stemkastje dat in de romp van een poppenlichaam kon worden geplaatst. Hij heeft nooit poppen ontworpen of gemaakt. Hij imiteerde een poppenstemkastje in de romp van Japanse poppen die in Europa werden geïntroduceerd nadat admiraal Perry's bezoeken aan Japan rond 1853-56 de handel met Japan voor de rest van de wereld openden. Hierdoor konden Duitse poppenmakers de eerste Japanse poppen van het Ichimatsu-type zien. De Duitse poppenmakers kopieerden de poppenstijl met de bijzondere ledematen en pieper in de maag en op deze poppen werd soms de naam Motschmann gestempeld omdat hij patent had gekregen op de pieper erin. Dus in feite zijn dit helemaal geen Motschmann-poppen, (de naam is ten onrechte verankerd in de poppenterminologie), want de eer gaat eigenlijk naar de Japanners voor het ontstaan ​​van deze poppen. Deze zeldzame, grote Motschmann-pop wordt ook Täufling (dopeling) genoemd en is, gezien haar heel hoge leeftijd (±1860) nog in zeer goede staat met op het papier-maché hoofd plukjes geverfd haar en in het gezicht zeer weinig craquelé (zie foto's). Ze is 60 cm lang, draagt haar originele kleding, heeft werkende glazen blauwe pupilloze slaapogen en een open mondje met bamboe tandjes. De pieper werkt niet. Van een duimpje ontbreekt een schilfertje. Deze pop wordt met de grootste zorg verpakt en verzekerd verzonden.

No. 76790419

No longer available
Motschmann - Doll Täufling - 1850-1900 - Germany

Motschmann - Doll Täufling - 1850-1900 - Germany

Christoph Motschmann ontving op 29 april 1857 een Duits patent voor een stemkastje dat in de romp van een poppenlichaam kon worden geplaatst. Hij heeft nooit poppen ontworpen of gemaakt. Hij imiteerde een poppenstemkastje in de romp van Japanse poppen die in Europa werden geïntroduceerd nadat admiraal Perry's bezoeken aan Japan rond 1853-56 de handel met Japan voor de rest van de wereld openden. Hierdoor konden Duitse poppenmakers de eerste Japanse poppen van het Ichimatsu-type zien. De Duitse poppenmakers kopieerden de poppenstijl met de bijzondere ledematen en pieper in de maag en op deze poppen werd soms de naam Motschmann gestempeld omdat hij patent had gekregen op de pieper erin. Dus in feite zijn dit helemaal geen Motschmann-poppen, (de naam is ten onrechte verankerd in de poppenterminologie), want de eer gaat eigenlijk naar de Japanners voor het ontstaan ​​van deze poppen.

Deze zeldzame, grote Motschmann-pop wordt ook Täufling (dopeling) genoemd en is, gezien haar heel hoge leeftijd (±1860) nog in zeer goede staat met op het papier-maché hoofd plukjes geverfd haar en in het gezicht zeer weinig craquelé (zie foto's).
Ze is 60 cm lang, draagt haar originele kleding, heeft werkende glazen blauwe pupilloze slaapogen en een open mondje met bamboe tandjes. De pieper werkt niet. Van een duimpje ontbreekt een schilfertje.

Deze pop wordt met de grootste zorg verpakt en verzekerd verzonden.

Set a search alert
Set a search alert to get notified when new matches are available.

This object was featured in

How to buy on Catawiki

Learn more about our Buyer Protection

   1. Discover something special

   Browse through thousands of special objects selected by experts. View the photos, details and estimated value of each special object. 

   2. Place the top bid

   Find something you love and place the top bid. You can follow the auction to the end or let our system do the bidding for you. All you have to do is set a bid for the maximum amount you want to pay. 

   3. Make a secure payment

   Pay for your special object and we’ll keep your payment secure until it arrives safe and sound. We use a trusted payment system to handle all transactions. 

Have something similar to sell?

Whether you're new to online auctions or sell professionally, we can help you earn more for your special objects.

Sell your object